Το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο γράφει για την OVIVIEW: Ένα χρήσιμο εργαλείο για το HR κάθε επιχείρησης

Η OVIVIEW είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο τη δημιουργία ενός αντικειμενικού περιβάλλοντος κριτικής αξιολόγησης και επιλογής του καταλληλότερου υποψηφίου για την εκάστοτε θέση εργασίας. Η πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα για γρήγορο και εύκολο φιλτράρισμα των υποψηφίων στα πρώτα στάδια αξιολόγησης, μέσω ετεροχρονισμένης καταγραφής κάθε συνέντευξης, προσφέροντας έτσι στον εργοδότη τη δυνατότητα ευέλικτης προσέγγισης σε χαμηλότερο πραγματικό κόστος.

Μας μιλάει ο Νικόλας Βαρβέρης, Strategy Director & Partner της OVIVIEW.

Πώς προέκυψε η ιδέα που διακρίθηκε στο 12ο  Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας; Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται;
Η OVIVIEW, που σημαίνει Online Video Interview, είναι μια πραγματικά καινοτόμος πλατφόρμα που προσφέρει ευκολία και αποτελεσματικότητα στη ρουτίνα πρόσληψης καθιστώντας τη διαδικασία πρόσληψης πιο απλή, προσανατολισμένη στη διαδικασία και πιο αποτελεσματική. Η OVIVIEW προσφέρει την ευκαιρία για εύκολη και γρήγορη αρχική εξέταση των υποψηφίων που χρησιμοποιούν κάμερες για την καταγραφή κάθε συνέντευξης, αποφεύγοντας την ανάγκη για ταυτόχρονη συμμετοχή, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία της συνέντευξης αντικειμενική και πιο αποτελεσματική. Κάθε ιδέα αναδύεται μέσα από την αντιμετώπιση προβλημάτων και εμποδίων. Έτσι και η OVIVIEW! 

Ως τελειόφοιτος σε αναζήτηση εργασίας, ο ιδρυτής της OVIVIEW, Αστέριος Κρητικός, βίωσε αρκετές αποτυχίες (αλλά και εμπειρίες),  μέσα από αυτές, καθώς και μέσα από την παρατήρηση της σταδιακής αξιολόγησης των υποψηφίων, δημιουργήθηκε η ιδέα για βελτίωση του τρόπου, της μεθοδολογίας αλλά και της διαφάνειας της διαδικασίας στελέχωσης των εταιρειών. 

Στην αρχή, αυτή η ιδέα ήταν απλά μία ομιχλώδης υπόθεση, την οποία επέλεξε ως διατριβή του στο πανεπιστήμιο του Warwick και με συνεχή έρευνα πήρε σάρκα και οστά. Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής, ο Αστέριος, συνέχισε την έρευνά του στον επιταχυντή του Founder Institute, US και συνέχισε δημιουργώντας τα θεμέλια και την ομάδα για την υποστήριξη του project. Στην συνέχεια, κέρδισε τον διαγωνισμό του “ John and Mary Pappajohn Business Plan Awards 2017” και στελεχώνοντας την τεχνική ομάδα, λανσάρανε την υπηρεσία της OVIVIEW το Μάρτιο του 2018. 

Μέσα από πολλές αναταράξεις, οικονομική κρίση, πανδημία και άλλα εμπόδια, έγινε μια συστηματική προσπάθεια υποστήριξης μίας υπηρεσίας η οποία αποτελεί απάντηση στην ανάγκη για ψηφιακές λύσεις στην εποχή που ζούμε. Αυτό ήταν και ένα από τα στοιχεία που τοποθέτησαν την πρόταση της OVIVIEW στο βάθρο. Όλα είναι σχετικά με την καινοτομία και την παραμετροποίηση των παραδοσιακών διαδικασιών που ως τώρα προϋπήρχαν στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού. 

Η ψηφιακή υπηρεσία της OVIVIEW αντιπροσωπεύει την λύση σε πολλά από τα καθημερινά (και υψηλά σε κόστη) προβλήματα που εμφανίζονται στις διαδικασίες προσλήψεων των εκάστοτε εταιρειών και όχι μόνο πλατφόρμα παρέχεται σε εταιρείες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ελεύθερους επαγγελματίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα). Αυτό όμως που έκανε την μεγάλη διαφορά για την OVIVIEW, σχετίζεται με την πανδημία και το πώς άλλαξε η αγορά κάνοντας μετάβαση/μεταπήδηση σε ψηφιακό επίπεδο, δημιουργώντας ευκαιρίες για ψηφιακά εργαλεία τα οποία απέκτησαν μεγάλη χρηστικότητα και αξία χρήσης για τις εταιρείες έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν στις νέες συνθήκες που δημιουργήθηκαν. 

Η πλατφόρμα OVIVIEW έχει ήδη φτάσει στο βασικό στάδιο υλοποίησης. Το λογισμικό έχει δοκιμαστεί στην αγορά από τον Μάρτιο του 2018. Από τότε, η εταιρεία έχει ήδη αποκτήσει περισσότερους από 30 πελάτες που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της και περισσότεροι από 10.000 υποψήφιοι πέρασαν από τη διαδικασία της βίντεο-συνέντευξης. 

Τα επόμενα βήματα για την OVIVIEW, είναι να προωθήσει και να διαφημίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει, να δημιουργήσει νέες συνδέσεις και να προσεγγίσει νέες αγορές και πελάτες. 

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην διαδικασία, στο δρόμο για να γίνει μια απλή καινοτόμα ιδέα πράξη; 
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, ιδιαίτερα στην αρχή, έχουν να κάνουν με τις “ βάσεις” πάνω στις οποίες θα θεμελιωθεί μια ιδέα. Είναι λάθος απλά να στήνουμε projects τα οποία δεν απαντούν σε κάποιο έλλειμμα ή ανάγκη της αγοράς. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να εντοπιστεί το κενό στο οποίο θα “ κουμπώσει” το προϊόν ή η υπηρεσία που θέλουμε να παρέχουμε. Η έρευνα αγοράς (π.χ. γιατί δεν υπάρχει κάτι άλλο/ανταγωνισμός κλπ) και σίγουρα ένα δοκιμαστικό του τι έχουμε να προσφέρουμε θα μας δώσει πολλές πληροφορίες. Από εκεί και πέρα η μεγαλύτερη ανάγκη που έχει κάθε καινοτόμος ιδέα για να μεταφραστεί σε πράξη, έχει να κάνει με την οικονομική υποστήριξη, την σωστή ομάδα που θα στελεχώσει την ιδέα και θα την μετουσιώσει σε πράξη, το κράτος και το πώς προωθεί την εξέλιξη των νεοφυών επιχειρήσεων και φυσικά η εύρεση του σωστού πελατολογίου που θα ενδιαφερθεί για την υπηρεσία ή το προϊόν μας. 

Ποια εκτιμάτε ότι είναι η ώθηση που θα σας δώσει η διάκρισή σας στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας; Τι εκτιμάτε ότι είναι πιο σημαντικό στο πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας και γιατί; Η ανάδειξη της ιδέας προς τα έξω, η εκπαίδευση και καθοδήγηση των ομάδων, η παροχή υποδομών δικτύωσης και χρηματοδότησης; 
Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστούς και αξιόλογους θεσμούς στο ελληνικό start up οικοσύστημα. Στην OVIVIEW, θεωρούμε ότι ο Διαγωνισμός του NBG Business Seeds, αντιπροσωπεύει σίγουρα ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τοποθέτηση της εταιρείας και της υπηρεσίας μας στην ελληνική αγορά, στην έγκυρη και επιστημονική αξιολόγησή μας από επαγγελματίες της αγοράς, την δικτύωση, καθώς και την ενημέρωση του κοινού σε ό,τι αφορά στην OVIVIEW και την αξία των υπηρεσιών που παρέχουμε μέσω του λογισμικού μας. Ο Διαγωνισμός της Εθνικής Τράπεζας παρέχει τη δυνατότητα στους νέους επιχειρηματίες να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες της αγοράς και μέντορες, οι οποίοι έχουν τη γνώση και την εμπειρία που είναι αναγκαία για την σωστή πορεία στα πρώτα βήματα κάθε εταιρείας. Μέσα από διάφορες θεματικές που οργανώνονται, υπάρχει καθοδήγηση και βοήθεια στην σωστή έρευνα που είναι αναγκαία μέχρι την στιγμή της παρουσίασης του project/ιδέας μπροστά στους κριτές. Όλα αυτά συμβάλλουν στην δημιουργία μιας πολύ όμορφης και θετικής εμπειρίας για την συμμετοχή στο Διαγωνισμό, για τα στάδια που περνάει η κάθε εταιρεία μέχρι την τελική προετοιμασία της, καθώς και την έξαψη του τελικού και της ανακοίνωσης των νικητών! 

Ποιο είναι το όνειρό σας; Η φιλοδοξία σας μέσα από την ιδέα που διακρίθηκε; 
Το όνειρό μας στην OVIVIEW είναι να αλλάξουμε τον (κατά κόρον) παρωχημένο τρόπο που διεξάγονται οι διαδικασίες αξιολόγησης, επιλογής υποψηφίων αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Ανθρώπινου Δυναμικού γενικότερα! Η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και οι ψηφιακές λύσεις είναι εδώ, έτοιμες προς χρήση! Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η ανάπτυξη της πλατφόρμας και η προσθήκη νέων υπηρεσιών οι οποίες θα καλύψουν υπάρχουσες ανάγκες ή ανάγκες που έρχονται συνέχεια στην επιφάνεια, θα ανοίξουν νέες αγορές αλλά και θα συνεχίσουν να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες και στην εγχώρια αγορά. Στόχος μας είναι η αύξηση του πελατολογίου μας, η έρευνα και ανάπτυξη των υπηρεσιών μας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς θεωρούμε πως το αντικείμενό μας αποτελεί ενδιαφέρον για νέους και νέες που πειραματίζονται με τον χώρου των startups και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

© 2022 OVIVIEW All Rights Reserved.

made with in Thessaloniki

back to top image